inici | noticies
2018
14 | juny

Festa de tancament de curs

El dia 14 celebrarem la festa de tancament del curs amb l'entrega dels certificats d'assistència a classe.

L'hora de convocatòria serà les 19.45.

Fins llavors!

2018
22 | maig

PREINSCRIPCIÓ CURS 2018-19

El període de preinscripció per als alumnes que l'any que ve volen fer la prova d'accés a Grau Mitjà i Grau Superior serà del 18 al 26 de juny, en horari de 19 a 21 hores.

2018
24 | abril

DIADA DE SANT JORDI

Ahir 23 d'abril, de les 17 a les 20 hores vam ser a la plaça Major repartint la revista que van fer els i les alumnes. Van tenir molt d'èxit, les vam repartir totes!!!

Si algú encara no la té, a l'escola ens en queden unes quantes.

2018
23 | abril

Sant Jordi

Vols saber la llegenda de Sant jordi...?

La trobaràs a l'apartat Cultura i Tradició.

2018
23 | abril

Festa del llibre i de la rosa

Sant Jordi és el patró dels enamorats a Catalunya en record a la gesta del sant en salvar a la princesa del drac. La tradició de regalar una rosa a la noia que s’estima sembla que es remunta al segle XV amb la “Fira dels Enamorats” que es celebrava a Barcelona. El que si és cert és que en aquest mateix segle, es regalava una rosa a totes les noies que assistien a la missa que es celebrava a la capella dedicada a Sant Jordi en el Palau de la Generalitat.

Altres diuen que per festejar el Sant, a Barcelona, la noblesa celebrava al Born, torneigs, justes i altres jocs d’armes, i on les dames eren obsequiades amb roses i flors. El costum d’obsequiar a l’estimada amb una rosa es va anar estenent fins arribar a ser com coneixem en l’actualitat.

D’altra banda el 23 d’abril coincideix amb la festa del “Dia del Llibre”. Aquesta festa va començar a celebrar-se el 7 d’octubre de 1926, a instàncies de l’escriptor i editor valencià afincat a Barcelona Vicent Clavel Andrés, que ho va proposar a la Cambra Oficial del Llibre de Barcelona, per commemorar el naixement de Cervantes. El president del govern espanyol, Primo de Rivera, ho va acceptar i el Rei Alfons XIII va firmar el decret instituint la “Festa del Llibre Espanyol”. A l’any 1930 es va traslladar al dia 23 d’abril, data de la mort de Cervantes. Al 1995, la Unesco declarar aquesta data, en què també varen morir William Shakespeare i Josep Pla, “Dia Mundial del Llibre i dels Drets d’Autor”.

 

2018
14 | abril

VIATGE A LISBOA

Aquest cap de setmana, som a Lisboa. Estem de viatge de final de curs. Ens ho estem passant molt bé i gaudint de la ciutat.

😊

2018
12 | abril

Yuri's night!

El 12 d'abril de 1961 en Yuri Gagarin va ser el primer humà en viatjar a l'espai i fer una volta al planeta Terra.
Al 2001 i en el marc d'aquesta efemèride un grup de persones, coordinades per l'organització Yuri's night, van decidir realitzar una sèrie d'esdeveniments per commemorar aquesta gesta.
Si voleu saber què hi ha previst, podeu visitar la seva web

https://yurisnight.net/

2018
23 | març

BUNYOLS DE VENT I VACANCES DE SETMANA SANTA

Avui encetem les vacances de setmana santa. Amb els/les alumnes hem fet un petit comiat amb un pica-pica. Hem menjat bunyols de vent, boníssims.

 

Bones vacances i a carregar piles per a la recta final!

Ens retrobem el dia 3 d'abril.

2018
6 | març

DIA 8 DE MARÇ. DIA INTERNACIONAL DE LA DONA

Els confosos orígens del Dia Internacional de la Dona
El 8 de Març se celebra a tot el món, excepte els països mulsulmans, el Dia Internacional de la Dona. Però per què, el 8 de Març? Els orígens d’aquesta celebració, encara que no tan llunyans, són molt confosos. La historiografia espanyola els vincula a la commemoració de l’incendi d’una fàbrica tèxtil de Nova York el citat dia de 1857, segons unes fonts, i de 1908, segons d’altres.

Les obreres de la Cotton s’havien declarat en vaga per les condicions de treball insuportables que patien i havien ocupat la fàbrica.El propietari les va tancar i va calar-hi foc; van morir les 129 treballadores que hi havia dins. La historiografia nordamericana, en canvi, relaciona el 8 de Març amb una manifestació espontània de les treballadores del sector tèxtil a Nova York, també el 8 de Març de 1857 o de 1908, depenent de les versions.

Les treballadores protestarien pels salaris baixos, la jornada laboral de 12 hores i l’augment de càrregues laborals. Moltes obreres van ser detingudes i algunes trepitjades per la multitud. D’altres fonts parlen d’una marxa de costureres de la companyia Lower East Side de Nova York convocada al Març de 1857, que reclamaven una jornada laboral de 10 hores.

Ana Isabel Álvarez desmenteix aquestes versions a Los orígenes y la celebración del Día Internacional de la Mujer, 1910-1945 (KRK Ediciones). Aquesta investigadora no ha trobat proves de l’existència de l’incendi de la fàbrica Cotton ni de la manifestació de treballadores, com tampoc ho han fet historiadores com Renée Côte, Liliane Kandel o François Picq.

Manifestació a favor del vot femení a Nova York a l'any 1913

Manifestació a favor del vot femení a Nova York a l'any 1913

En canvi, sí s’ha trobat constància de la vaga de les obreres de la companyia de bruses Triangle, l’any 1909 a Nova York. En recolzament de les treballadores de Triangle, el Sindicat Internacional de Treballadors del Vestit va iniciar una vaga que va durar tres mesos, a la qual es fan afegir sufragistes, socialistes i dones de la burgesia. La vaga finalitzà el Febrer de 1910, però sense haver aconseguit les demandes laborals, la qual cosa va resultar tràgica un any després: el 25 de Març de 1911, un incendi va destruir gran part de la fàbrica i van morir 146 treballadores. No obstant, segons la historiadora Mari Jo Buhle, aquest esdeveniment tampoc seria l’origen del Dia Internacional de la Dona, sinó que ésimportant perquè va constituir la primera vaga als Estats Units de dones treballadores per demanar millores en les seves condicions laborals.

El cert és que els orígens del Dia Internacional de la Dona estan lligats als moviments obrers i als partits socialistes dels Estats Units i Europa. Les dones del partit socialista nordamericà van ser les primeres a instaurar el Woman’s Day o Dia de la Dona, unes jornades de reflexió i acció. La primera va tenir lloc el 3 de Maig de 1908 a Chicago, reivindicava el sufragi femení, que no van aconseguir fins el 1920, i rebutjava l’esclavitud sexual. A Europa, Clara Zetkin (1857-1933), líder de les socialistes alemanyes, proposa l’any 1910 a la II Conferència Internacional de Dones Socialistes, a Copenhague, instaurar el Dia Internacional de la Dona, que es va celebrar per primera vegada el 19 de Març de 1911 a Àustria, Alemanya, Dinamarcai Suècia.

Clara Zetkin

Clara Zetkin

Més d’un milió de dones hi va participar, segons l’Assemblea General de l’ONU. A més del dret a votar i a ocupar càrrecs públics, demanaven el dret a treballar, a l’ensenyament vocacional i la fi de la discriminació laboral. El dia exacte de celebració va anar canviant, fins que l’any 1914 s’institueix definitivament el 8 de Març.

La història del Dia Internacional de la Dona no es pot vincular a un únic esdeveniment aïllat, sinó que està formada per processos i esdeveniments que mostren una societat en trasformació que es va fent cada vegada més complexa: la Primera Guerra Mundial, la Revolució Russa, el sindicalisme femení de les primeres dècades del segle XX, la lluita pel sufragi femení o les pugnes entre socialistes i sufragistes.

Nacions Unides recolza el Dia Internacional de la Dona
Nacions Unides va proclamar el 1975 com a Any Internacional de la Dona. Amb motiu d’aquesta celebració, Nacions Unides va començar a observar el 8 de Març com a Dia Internacional de la Dona i el 16 de desembre de 1977, l’Assemblea General va convidar tots els Estats a què proclamessin, d’acord amb les seves tradicions històriques i costums nacionals, un dia de l’any com a Dia de les Nacions Unides pels Drets de la Dona i la Pau Internacional. La resolució 32/142 demanava els Estats que continuessin ajudant a crear condicions favorables per a l’eliminació de la discriminació de les dones i per a la seva plena participació al procés de desenvolupament social. L’Any Internacional de la Dona, el 1975, obria les portes del Deceni de les Nacions Unides per a la Dona (1976-1985), proclamat per l’Assemblea General de l’ONU

2018
6 | març

REUNIÓ INFORMATIVA VIATGE A LISBOA

Aquesta tarda , a les 18.00 h tindrà lloc la reunió informativa del viatge de final de curs. Enguany anirem a Lisboa els dies 13-14 i 15 d'abril.

Passeig de les escoles, 3 (Edifici CEIP Fontmartina) 08460 Santa Maria de Palautordera Tel: 93 848 25 73 info@escolaadultspalautordera.cat | a8057072@xtec.cat
© 2011 ESCOLA D’ADULTS FERRAN SOLDEVILA | Politica de Privacitat | LFS